top of page

Depalept - Valproic acid

Depalept - Valproic acid

בדיקה זו מודדת את רמת החומצה הוולפרואית בדם. חומצה ולפרואית היא תרופה המשמשת בעיקר לטיפול בהפרעות התקפי אפילפסיה אך ניתנת גם לטיפול במחלה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה) ולמניעת כאבי ראש של מיגרנה.
תרופה זו  עשויה להיות בשימוש בשילוב עם תרופות אנטי אפילפטיות אחרות כגון פניטואין או קרבמזפין כדי לשלוט בסוגים מסוימים של התקפים.

הפרעות התקפי אפילפסיה משפיעות על יכולת המוח להעביר דחפים חשמליים ולווסת את פעילות העצבים. במהלך התקף, מטופל עלול לחוות שינויים בהכרה, שינויים בראיה, בריח ובטעם, ועלול לחוות התקפים. התקפים יכולים להתרחש עם מצבים המתפתחים במהירות, כגון חום גבוה, טראומה בראש, זיהומים חמורים וחשיפה לרעלים, ועם מחלות ארוכות טווח כגון הפרעות מטבוליות וגידולי מוח. במקרים רבים, הסיבה אינה ידועה. תדירות ההתקפים משתנה מפרק אחד, להתקפים מזדמנים או תכופים. לעיתים רחוקות, מטופל עלול לקבל התקף שאינו מפסיק ללא טיפול רפואי מידי. אנשים עשויים לחוות עייפות מסוימת ותקופה קצרה של בלבול לאחר התקף. השרירים מתכווצים במהלך התקף ויכולים להוביל לפציעה, ובמקרים מסוימים, התקפים חוזרים יכולים בסופו של דבר להוביל לנזק מוחי מתמשך, אך עבור רוב האנשים יהיה נזק שיורי קטן או לא. ניתן לרשום תרופות נגד התקפים כגון חומצה ולפרואית כדי להפחית את התדירות והחומרה של ההתקפים.

הפרעה דו קוטבית היא מחלה נפשית שיש לה מחזורי דיכאון ומאניה שעלולים להימשך ימים, שבועות, חודשים או שנים. במהלך פרק דיכאון הנפגעים עלולים להרגיש עצובים, חסרי תקווה, חסרי ערך ולעלות מחשבות על התאבדות. במהלך אפיזודה מאנית, הנפגעים עלולים להיות אופוריים, עצבניים, להשתמש בשיקול דעת לקוי ולהשתתף בהתנהגויות מסוכנות. חומצה ואלפרואית נרשמה כדי לעזור לאזן את מצבי הרוח של האדם עם הפרעה דו קוטבית, במיוחד מאניה. זה עשוי להינתן גם לחלק מהחולים עם כאבי ראש חוזרים של מיגרנה, לא לטיפול בהתקף חריף אלא כדי לסייע במניעת התקפים.

יש לשמור על רמות חומצה ולפרואית בדם בגבולות מסוימים. מעט מדי ולמטופל עלולים להיות יותר תסמינים (התקפים, שינויים במצב הרוח או מיגרנות). יותר מדי ולמטופל עלולות להיות תופעות לוואי מוגברות. האיזון הזה לא תמיד מושג בקלות. התרופה מפורקת על ידי הכבד, אך הקצב משתנה ממטופל למטופל ומושפע מגיל המטופל ובריאות הכבד שלו. בנוסף, רמות חומצה ולפרואית מושפעות לרוב מתרופות אחרות כמו קרבמזפין, פניטואין, למוטריגין ופנוברביטל. תרופות אלו מגבירות את קצב פירוק החומצה הוולפרואית ולכן מפחיתות את רמותיה בדם.

ניטור רמות הדם עשוי להיות חשוב יותר כאשר מישהו נוטל יותר מתרופה אחת.

יש להתאים את המינון של חומצה ולפרואית עד הגעה לריכוז מתאים בדם. כמות התרופה הנדרשת כדי להגיע למצב יציב תשתנה מאדם לאדם ועשויה להשתנות עם הזמן. מדידת רמת הוולפרואט בדם עשויה לסייע בתהליך זה במקרים מסוימים, אך לעתים קרובות אינה הכרחית.

מטרת בדיקת הדם

למדידת כמות חומצה ולפורית בדם ולשמירה על רמה תקינה.

מתי לבצע את הבדיקה

בעיתים קבועים כדי לזהות רמות נמוכות או גבוהות (העלולות להיות רעילות).

הכנות לבדיקה

אין.

משך תוצאות הבדיקה

לברר מול הנציגה.

Image-empty-state.png

medical-doctor-concept-PSCLXPQ222.jpg

Not the test you were looking for?

To order the test call now:

For a free consultation:

bottom of page