top of page
Doctor2.png
כפתור לבדיקות מעבדה.png
חיפוש

ניתוח לב - מהלך שלבים וטיפול

מאת ישראל מושחייב   [ 08/07/2013 ]


מילים במאמר: 1281   [ נצפה 3208 פעמים ]


מאמר זה נכתב על סמך ניסיון וידע מקצועי של אח טיפול נמרץ ביחידה לניתוחי לב. אין להסתמך על הנאמר כאל יעוץ או מהלך לאחר ניתוח גורף לכל המטופלים. מה שמתואר במאמר זה מדובר באופן כללי ולא פרטי.

ניתוח לב פתוח אחד הארועים הכי לא צפויים שנוחתים עלייך ביום בהיר אחד, לרוב מדובר בניתוח מעקפיים אך בניתוח מסתמים מרבית הניתוחים הם יזומים ומתוכננים מראש.זה מתחיל בעבודה, בזמן נהיגה או באירוע  עם כאבים בחזה ,לחץ ותחושה רעה, ישנם כאלה אשר מסתובבים מס' ימים עם התחושה הזאת ומרגישים עייפות וחולשה בהליכה או עלייה במדרגות עד שמגיעים לרופא או למיון כי הכריחו אותם או המליצו להם. ישנם כאלה  שמגיעים במסגרת בדיקות לחדר כושר ומשם הם מגיעים לצינטור  ואף לחדר ניתוח בעל כורחם. יש לציין שהאחרון הוא מקרה הכי טוב מבין השאר משום שזה יזום והלב אינו נפגע ותהליך ההחלמה מהיר יותר.

אסביר בקצרה את המנגנון . בלב ישנם שלושה עורקיים מרכזיים שמספקים דם לחלקיו ע"י סעיפים שמתפצלים מאותם שלושה. עם השנים נוצרת מחלה של היצרות כלי דם כתוצאה מאטרוסקלרוזיס. זוהי המחלה הנפוצה ביותר בארה"ב, המאופיינת בהצטברות של ליפידים, שומנים ורקמה פיברוטית בקירות כלי הדם. שקיעת החומרים יוצרת חסימה או היצרות של כלי הדם ומפריעה לזרימת דם תקינה אל המיוקרד (שריר הלב). המחלה הינה פרוגרסיבית אך ניתנת לטיפול.

אטרוסקלרוזיס גורם לסימפטומים וסיבוכים בהתאם למיקום ומידת ההיצרות. החסימה מונעת מאספקת דם וחמצן תקינה, הדרושה לתיפקוד התקין של כלי הדם. תופעה זו נקראת Ischemia.   המושג Angina pectoric (תעוקת חזה) מכוון לכאבים בחזה הנובעים בעקבות איסכמיה לבבית. תעוקת חזה, לרוב, נובעת מתהליך אטרוסקלרוטי משמעותי. אם הירידה באספקת דם וחמצן ארוכה ומשמעותית, נזק בלתי הפיך עד כדי מוות עלול להתרחש.  נזק משמעותי עלול לגרום לתפוקת לב ירודה, אז הלב לא יוכל לספק לרקמות ואיברי הגוף את הדם הנדרש.

במהלך כזה שבו ישנה תעוקת חזה או התקף לב המטופל מגיע למיון ואחרי סידרת בדיקות הוא מגיע לצינטור. אם יתמזל מזלו והוא יגיע לצינטור מהר ככל האפשר מה טוב ואם לא אז הוא ממתין עד שיגיע תורו. כדאי שזה יהיה מהר ככל האפשר.סוד קטן - בכל בית חולים קיים צוות כוננים לצינטור. אם המשפחה לוחצת אז הם יגיעו גם בלילה ולא יחכו לבוקר.

 ישנם מצבים מסוימים שלא ניתן לפתוח את החסימה בעורקים הכליליים או זה מסוכן או שהמטופל  נכנס לקטגוריה של ניתוח לב פתוח ז"א ישנם קריטריונים לניתוח , (לא אפרט כאן) ואז הוא מועבר למחלקה לניתוחי לב. כעת הניתוח תלוי בדחיפות, במחלות רקע של החולה אם הוא צריך בירורים כמו US צווארי, CT , אקו ועוד, בתור לניתוח ובבירוקרטיה מסביב.

יום יומיים  לפני הניתוח המטופל עובר מס ' בדיקות הכנה טרם הניתוח .הוא מקבל הדרכה לניתוח רואה אותו רופא שמחתים אותו על הסכמה לניתוח, הרופא המנתח אחראי להסביר ולהחתים את המטופל על ההסכמה לניתוח. בנוסף  בודק אותו המרדים וגם הוא מחתים אותו לניתוח. הוא קובע את סוג ההרדמה המתאימה לו. זה הזמן לשאול שאלות שלא ברורות צמצום אי וודאות וזאת בכדי להפיג חששות. בזמן החתימה חובה להסביר לכם כל דבר שלא ברור זה מחובת הרופא והמרדים לא להתבייש.ערב לפני כן המטופל  מתקלח בסבון אנטיספטי, טיפול תרופתי וצום מחצות .בוקר הניתוח המטופל מגולח לאחר מכן מתקלח שוב עם אותו סבון מקבל טיפול תרופתי ע"פ הוראות המרדים (פרמדיקציה),לבוש חלוק בלבד ומורד לניתוח במיטה בליווי אלונקאי  ובני משפחה.

כל פרק הזמן הזה מהצינטור עד לניתוח גורם למועקה בקרב המטופלים. כל התערבות כירורגית מלווה בתגובה רגשית של המטופל. התגובה השכיחה ביותר היא חרדה. החששות של המטופל הן מהלא-נודע, מוות, אובדן ימי עבודה, אפשרות לאיבוד מקום עבודה, אחריות כלפי המשפחה והאיום של המגבלה לאחר הניתוח.

בחדר ניתוח המטופל מורדם ,מכניסים לו צנרת מתאימה של קטטר שתן ,וריד מרכזי, הנשמה ועוד. פותחים לו את בית החזה עד שמגיעים ללב. ישנם שיטות שונות לפתיחת חזה ,השיטה המקובלת היא פתיחת חזה ממרכז בית חזה שאז זה נוח למנתח לעבוד בגישה  נוחה על הלב. ישנה שיטה שנכנסים ללב מצד בית החזה בין הצלעות (חתך קטן יותר).

במקביל לוקחים וריד מהרגל או/ו עורק מהיד והם אלו שמושתלים כמעקף לעורק החסום. ישנם כל מינו שיטות למעקפים לא אתייחס לזה. לאור הקושי הטכני בביצוע ההשקות לעורקים הכליליים בלב פועם, פותחה מכונת הלב-ריאה, למרות שישנה אפשרות לנתח במקרים מסוימים על לב פועם (off pump)  שזה נתון לשיקול של המנתח.

בגישה של מכונת לב ריאה הלב משותק על מנת שהמנתח יעבוד על הלב ובזמן זה הדם זורם בגוף דרך מע' חליפית שמזרימה דם דרך מכונת לב ריאה. במהלך הפרוצדורה הגוף מקורר ל- 28-32 מעלות. הדם מקורר על מנת להאט את המטאבוליזם של הגוף ולהפחית את תצרוכת החמצן. הדם הקר סמיך יותר, ולכן מוזרקת התמיסה הקריסטלואידית אשר מדללת אותו. בתום הניתוח, הדם מחומם מחדש כאשר הוא חוזר למכונת הלב-ריאה. במקביל, מודדים את תפוקת השתן ולחץ הדם, נלקחים רמת גזים עורקיים ותפקודי קרישה ונעשה אק"ג על מנת לאמוד את מצב המטופל לאורך הניתוח, בעודו מחובר למכונת הלב-ריאה.

לא אתיחס לניתוח מסתמים רק אומר שהגישה ללב באותה צורה רק שפה במקום מעקפים מגיעים למסתם ופה המנתח או שמתקן את המסתם אם ניתן או שמחליף אותו במסתם ביולוגי או מכני.

מסתם מכאני- המסתם המועדף למטופלים צעירים יותר.הסיבוך העיקרי - טרומבואמבוליה (קרישי דם שנשלחים מהמסתם), לכן דרוש טיפול ממושך באנטיקואגולנטים (קומדין).

מסתם מרקמה ביולוגית - בד"כ מחזיר, אך לפעמים משתמשים במסתם מפרה.מחזיקים 7-10 שנים. בשימוש בנשים בגיל הפוריות, חולים שגילם מעל 70, עם כיב פפטי, או כאלו שמסיבות שונות לא ניתן לטפל בהם באנטיקואגולנטים.

מסתם עצמוני ז"א משתמשים ברקמות של המטופל עצמו לתיקון או החלפה.

 בסיום הניתוח מעוררים את הלב ,מנתקים אותו ממכונת לב ריאה, הגוף מחומם, סוגרים בית חזה עם תיל נירוסטה תופרים את העור עם סיכות והמטופל עובר מונשם להתאוששות או למחלקה תלוי בבית חולים והמדיניות שם.

שאלה שכולם שואלים כמה זמן נמשך הניתוח? קשה לומר. כל ניתוח הוא אינדיבידואלי בהתאם למקרה. בהערכה גסה בין 3-5 שעות זה בסדר.

בשלב הזה המטופל מגיע ליחידה ושם מופקדת עליו אחות טיפול נמרץ צמודה. הוא יהיה מחובר לצינור הנשמה ,זונדה, נקזים (שמנקזים שאריות דם), ווריד מרכזי, וונפלונים, קטטר שתן. האחות והרופא ייצבו אותו, יקחו בדיקות דם לפרקים לראות רמות גזים בדם, איזון רמות סוכרים, איזון הנשמה טיפול תרופתי ,המשך חימום ועוד.כעקרון אם הכל תקין אז מוציאים צינור הנשמה וזונדה תוך פחות מיממה, נקזים ,קטטר שתן ווריד מרכזי  כ 2-3 ימים. שחרור לבית החלמה/בית יקרה לאחר 5-7 ימים ,הכל בהתאם לחולה וזה אינדיבידואלי. לא ניתן להשוות בין חולים ,כל מקרה לגופו.

בשנים האחרונות רמת החולים שמגיעים לניתוח הם מורכבים מאוד עם מחלות רקע רבות ומן הסתם אורך האשפוז יכול להתארך וגם יכול להסתבך.

הסיבוכים יכולים להיות מהפרעות קצב למיניהם, הפרשות מהפצעים וזיהומים, דלקות בפצעי ניתוח ,בלבול של חולים זקנים ועד סיבוך בניתוח , אירוע מוחי ועוד אפשרויות רבות שלא ניתן למנות כאן את כולם. לכל סיבוך יש טיפול בנפרד. ישנו פתרון לכל סיבוך . הסבר על כך דורש מאמר בנפרד.

אחד מהסיבוכים השכיחים אצל מטופלים זקנים זה בלבול. לרוב זה חולף לאחר מס' ימים כאשר המטופל מתאזן. לא מעט משפחות זקוקות לסיוע של אנשי צוות מקצועיים במחלקה בפרט ובבית בכלל. יש משפחות שיכולות לאפשר להם אחות פרטית בלילות לבני משפחתם המאושפזים שהם מבולבלים וזקוקים להשגחה צמודה של אחות או לאחות שתגיע הביתה למטופל לתת זריקות לכאבים או להחליף חבישה או על מנת לראות את החולה ולהדריך אותו באופן נכון.הביטוחים המשלימים מאפשרים החזרים על שמירת אחות פרטית אחרי ניתוח עד 7 ימי השגחת אחות . כל קופה בהתאם למדיניות שלה. כמו"כ יש כאלה שיש להם ביטוחים פרטיים.

הסיוע של איש צוות מקצועי חיוני ולעיתים נחוץ בדרבון החולה להתנייד, לאכול, לבצע פעולות בסיסיות שלכאורה נראה לא משמעותי אך הוא חשוב מאוד.

חברת Medical Service נותנת פתרונות של מטפלות צמודות ועד להשגחה של אחות פרטית מקצועית (עם קורס טיפול נמרץ) הכל בהתאם לדרישה וליכולת.בנוסף חברת Medical Service נותנת פתרונות של שמירה והשגחה פרטית בבית ,בדיקות דם פרטיות וזריקות לפי הצורך.רפואה שלמה והצלחה

חברת MEDICAL SERVICE נותנת פתרונות סיעוד ושרותים של אחיות אם בשמירות פרטיות בבית חולים או בבית,זריקות בבית, בדיקות דם פרטיות וחבישות לפצעים.

858 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


Whatsapp Green.png
bottom of page